Friday, September 18, 2009

Menangani tekanan anak-anak

Assalamualaikum

Saya sedang mencari bahan untuk dibentangkan di kelas selepas cuti raya nanti yang berkaitan dengan tekanan emosi kanak-kanak. Lalu terjumpa dengan artikel ini...semoga menjadi panduan semua..

BAGAIMANA MEMBANTU KANAK-KANAK MENANGANI TEKANANMyEm0.Com

Oleh sebab tekanan tidak dapat dielakkan, beberapa cara boleh dilakukan oleh ibu bapa dan orang dewasa untuk membantu kanak-kanak menangani tekanan dengan efektif. Berikut beberapa cadangan bagi membantu anak menghadapi tekanan:


Bercakap secara langsung dengan anak anda apabila apabila anda dapat mengesan tanda-tanda bahawa anak anda mengalami tekanan seperti ”Mama nampak Man macam tak happy je....ada apa apa berlaku di sekolah tadi ke?

Tunjukkan bahawa anda bersimpati , mengambil berat dan cuba memahami perasaannya.
Dengar apa yang akan diceritakan oleh anak anda. Dengar dengan penuh minat sabar, terbuka dan penuh rasa kasih saying. Cuba elak dari mencelah , mengkritik atau menyalahkan atau memarahinya semasa dia bercerita. Tujuan adalah supaya dia dapat meluahkan perasaannya.

Cuba dapatkan gambaran keseluruhan tentang apa yang cuba disampaikan oleh anak anda dengan bertanya soalan seperti “kemudian apa berlaku…dsb. Beri masa pada anak untuk bercerita

Cuba beri komen ringkas tentang perasaan yang dialami oleh anak…seperti..” Memang patutlah adik sedih sebab adik tak dibenarkan main tadi ! Atau “Patutlah adik marah sebab barang adik dah dirosakkan! Situasi ini menunjukkan kepada anak anda bahawa anda memahami kenapa dia berperasaan begitu dan anda mengambil berat tentang dirinya.

Bantu anak mengnalpasti perkataan yang sesuai untuk meluahkan persaan yang dialami.....seperti marah, cemburu, sedih, geram dan sebagainya. Menyatakan perasaan yang dialami secara lisan dapat membantu anak anda mengembangkan kemahiran Kesedaran terhadap emosi (emotional awareness) iaitu kebolehan mengenali emosi sendiri.

Cuba alih perhatian anak anda dengan melakukan beberapa aktiviti yang boleh menggembirakannya.


Dr Mahani Razali
Malim Sarjana, UPSI
http://mahani-careandeducate.blogspot.com

*Banyak lagi yang menarik di blog dr mahani ini untuk rujukan bersama..


Wednesday, September 16, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri


Brilliant Aulad mengucapkan selamat hari raya aidilfitri..maaf zahir&batin kepada semua umat Islam..

Hujan Dah Turun

Assalamualaikum..

Pkul 4 lebih pagi tadi hujan dengan lebat..pemilik brilliant aulad pon tiba-tiba rajin wat research utk aktiviti prasekolah dan terjumpa di web luar negara bagaimana mereka ajar kanak-kanak tentang hujan..

Aktiviti 1: BOLA-BOLA KAPAS & AIR


Bahan-Bahan : Cotton Ball dan air diisi ke dalam bekas

1.Beri setiap murid cotton ball dan minta mereka pegang dan rasa kapas tersebut..ringan atau berat, lembut atau kasar. Cotton ball ini diumpamakan seperti awan.
2. Seterusnya, minta murid-murid membasahkan "awan" (cotton ball) dengan air yang sejuk. Jelaskan bagaimana air dari daratan naik ke atas langit dan membentuk awan di langit.Minta mereka terangkan apa pula yang terjadi bila kapas basah, berat atau ringan. Begitulah juga apabila awan dipenuhi dengan air.
3. Seterusnya, minta mereka perhatikan apa yang terjadi pada "awan" apabila penuh dengan air. Ya, air pada kapas sedang menitik seperti hujan! Mengapa turunnya hujan? Kerana awan tidak dapat lagi menampung air yang banyak yang terlampau berat.Lalu terjadilah hujan..



Aktiviti 2 : Menyanyi!

English Language


Bahasa Malaysia:

Tanya sama pokok apa sebab goyang
Nanti jawab pokok angin yang goncang
Tanya sama angin apa sebab goncang
Nanti jawab angin tanyalah awan
Awan nanti kata aku kandung air
Sampai tempat sejuk aku pun cair
Lihat dalam air nampak bayang-bayang
Campak satu batu bayang pun hilang...



Aktiviti 3 : menulis U for Umbrella..time hujan kena pakai payung,kan..




Akhirnya..selesaila pengajaran hari ini..seronokkan?MyEm0.ComKita belajar sains, menyanyi, menulis, bermain bersama rakan dan macam-macam lagi..


Thursday, September 3, 2009

~Fancy Face Sandwich~

Assalamualaikum..

Pemilik brilliant aulad memang suka buat aktiviti menggunakan makanan..bukan apa, saya rasa memang seronok bila aktiviti melibatkan makanan.secara tidak langsung mereka diajar untuk melibatkan diri dalam aktiviti masak-memasak.bolehlah tolong ibu di rumah..MyEm0.Com

~Fancy Face Sandwich~ merupakan satu idea yang saya ambil daripada sebuah buku pengajaran bertema daripada oversea. tidak ingat tajuknya, dan memang bukunya sangat tebal dan banyak idea menarik.

Sebelum ini aktiviti menulis perkataan pada cookies melibatkan bahasa murid-murid, kali ini fancy face sandwich melibatkan komponen kognitif. Dalam kurikulum prasekolah, terletak dibawah tajuk 9.1.1 Menyusun peristiwa mengikut urutan.

Peristiwa di sini melibatkan langkah-langkah bagi pembuatan sandwich:

1. Mencuci tangan
2. Menyapu peanut butter/ kaya di permukaan roti
3. Meletakkan mata(kacang peas), hidung (carrot yang dipotong panjang2), mulut (kismis) dan rambut(aising).
4. Menutup makanan yang dihasilkan dengan tudung saji/penutup makanan
5. Membersihkan semula tangan.


So, kita boleh ajar mereka membuat sesuatu mengikut urutan yang betul..selain itu, mereka dapat menguasai motor halus ketika meletakkan bahan-bahan sandwich. Mereka juga belajar berkongsi bahan-bahan saperti aising dan sudu.

Lepas dah siap, bolehlah sandwich dimakan!SEDAPPP..


video


MyEm0.Com