Monday, December 13, 2010

Paper Dolls

Salam..

Teringat ms kecik2 suka main paperdolls, g beli kat kedai 20sen kot harganye tak silap.
Skang blehla main paperdolls lagi..ade mcm2..yg ni boleh digunakan dlm tema pakaian..silap2 cikgu die yang lagi khusyuk main..hehe..ade mcm2 jenis paperdolls dan pakaian yang ade..
Sila klik : paperdolls

Antaranya yang ade, strawberry shortcakes dan mcm2 lagi

Thursday, December 2, 2010

Mesyuarat PEWARIS 2011


Hari/Tarikh: Khamis 2 Disember 2010
Masa/Tempat: 9.00 pagi , Kelas Prasekolah Brilliant Aulad

JAWATANKUASA PEWARIS 2011
Penasihat: Pn.Sarimah Ismail (Guru Besar)
Pengerusi: En. Abd. Hadi B. Bain
Setiausaha : Cik Ain Naziha
Bendahari : Cik Tg. Kartina Iryani
AJK :
  1. Pn. Rozita
  2. Pn. Rosnita
  3. En. Azizi Ahmad
  4. Pn. Azizah
  5. Pn. Rohaiza

Terima Kasih atas sokongan ibu bapa yang terlibat..bersama kita menuju ke arah kecemerlangan anak-anak..

Saturday, November 13, 2010

Persembahan Kami





antara aksi2 sebelum persembahan


Salam..

Inilah klip2 video persembahan kami..nak kate hebat tidaklah, cume bolehla dijadikan kenangan terindah buat brilliant aulad harapnya..

video

Month In Islam(idea cikgu Akem) nyanyian 15orang murid dgn pakaian seragam hari jumaat, butterfly cikgu tampal di songkok setiap murid lelaki jd cute sgt bleh menari zapin dah..hee..yg girls plak pakai cekak rambut berbunga yg dibuat oleh Cikgu Ain n Kak Tini dibantu oleh Teacher Nurul (malam2 buat sampai tertido)..


video

Persembahan Kedua: Bunyi Gitar yang asalnya nak wat lagu Nobody Wondergirls tp susah plak, so cikgu Ain tuka jd tarian twist yg dicadangkan oleh Cikgu Eela..pakaian direka dan dibuat oleh Ain&Mom Design..yang kelakarnye, spek itam sepatutnya dipakai supaya nampak unsur2 agogo nye, tp dorg terlupa pakai lak..hihihi..sangkut kat leher baju je..MyEm0.Com



video

Persembahan Terakhir: tarian lagu Baby Justin Bieber..memang mendapat tepukan gemuruh drpd murid skjengka8..maklumlah lagu ni tengah hot dikalangan anak2 muda masa kini..yang penari2nya pun bukan main confident lagi..berlagak aje naik pentas..heheMyEm0.Com

Harap anda semua terhibur!

Friday, November 12, 2010

Brilliant Aulad 2010~We Made It!Yeahh!!!



Alhamdulillah..berakhir sudah graduasi prasekolah SK Jengka 8 a.k.a d brilliant Aulad..cikgu Ain xsempat ambil gamba ms hr graduasi, mklmlah brilliant aulad ni mcm2 keletah yg comel smpi xterlayan..seb bek dh ambil gamba awal2 lagi..



Yang ni gamba baling2 topi..cute,kan?heee..ni idea cikgu Ain la ni, nak wat aksi mcm bdak 'U' lepas konvo..baling2 pun terkena Guru Besar kat tengah2 tu n xnampak muka Kak Tini..Maaf ye Puan Sarimah n Kak Tini..

Semoga berjaya dunia dan akhirat buat brilliant aulad sesi 2010..ha, tahun depan jgn nak sibuk2 kacau cikgu kat prasekolah..cikgu Ain dah ade anak baru..hehe

Tuesday, October 5, 2010

Brilliant Aulad and Eid

berdiri dari kiri :izzani, allysa, nasuha, aina,fatin
duduk dr kiri : alia, ikah, aqilla, ely
tiada dlm gmbr : zarina


berdiri dr kiri : shahredza, hakim, ikhmal, farhan, erffan, luqman, adam
duduk dr kiri : thufeil, hafiz, noh, syukri, fakhrul
tiada dlm gambar: daniel, harith, amirul



Assalamualaikum..
si comel brilliant aulad br2 ni menyertai program sambutan hari raya peringkat sekolah skj08..masing2 gembira bawa kuih raya, makan kuih raya, yang penting pakai baju raya!semuanye handsome dan comel2 belaka..mcm cikgu die..hehe..

best dress(boy) : AHMAD FAKHRULLAH(duduk kanan skali )


best dress (girl): NUR FARAH ELYANA (duduk kanan skali)


Cikgu Ain sempat bergamba ngan Luqman je..itupun Luqman control macho..

Thursday, September 2, 2010

Kuih Raya Moments

Salam..
Hari ini kami buat kuih ry sama2..cornflakes madu..sbnrnye kak tini ppm dah siap2 wat kat dapur..murid2 tinggal masukkan dalam paper cup n lepas dibakar dlm oven, bungkus dlm plastik utk bawa balik..Time kak tini tgh membuat cornflakes madu didapur, masing2 bising..nape ade bau makanan ni..yela, msg2 puasa kan..wpn ade yg puasa yang yok..hee..
Dalam kesibukan masing-masing mengisi cornflakes madu ke dalam paper cup, dan cikgu pun bz melayan kerenah anak2 yang pelbagai..ade yang pantas aje siap, ada yang lemah lembut buat kuih raya..so, cikgu xsempat ambil gamba proses menyediakan cornflakes madu..gambar2 yang sedia utk dihidang sahaja ade..let's have a look at these pictures..

Wednesday, September 1, 2010

Tema Perayaan : Tanglung..Tanglung!!

t

Assalamualaikum

Minggu ni brillinat aulad bertemakan perayaan..tema kegemaran cikgu Ain sebenarnye..heee..hari ini kami buat Tanglung..semua seronok sgt nak bawak balik, tp cikgu nak gantung kat kelas..nati kita buat lg k..

Step 1: lukis dan warna pada kertas warna..garis-garis tu, untuk memudahkan murid potong nanti..



Step 2: lipat dua kertas dan potong ikut garisan yang cikgu dah bg..lepas tu gamkan..


Finally: siap..jangan lupa gamkan juga sejalur kertas di atas tanglung sbgi tmpt pemegang..

Tanglung dah pun tergantung cantik di kelas ptg td..esok pg2 mesti brilliant aulad teruja tgk..

By the way, esok kami nak buat kuih raya..cornflakes madu..mudah,senang dan sedap!xsabar rsnye..mst brilliant aulad seronok..

Monday, August 30, 2010

Our Beloved Fakhrul

salam

selesai kisah si luqman..kali kisah Fakhrul atau nama penuhnya Ahmad Fakhrullah..sure la brilliant aulad yg boys sume hensem, yang girls plak sume chumil2..

kali ni masih lagi kisah anak lelaki..maklumlah brilliant aulad ade 15 boys yg mcm2 keletah, aksi, celoteh n girls plak ayu2 pendiam belaka..macam cikgu die..hehe
Fakhrul ni pelat sket tp bijak orangnye..ayat biasa yang bleh dgr dlm kelas.."Itu..itu..." itu bukanlah bermaksud 'itu' tetapi 'itu'=cikgu..heee...kadang2 bile die bercerita cikgu n kak tini mesti dgr betul2 utk faham apa yg dia cakap..

Yang bes tentang fakhrul, tulisan dia cantik sgt, kemas sgt n most important, dia sgt pandai melukis yang kita sendri tak terbayang..nanti sy masukkan gamba lukisannya..

Pagi2 dia akan sibuk di meja komputer, konon2 nak menaip..tak pun kat mesin laminate konon2 nak laminate la..mesin laminate ni sentiasa off bila xdigunakan ye..

Gamba di atas tu Fakhrul tgh main peranan dia ni pahlawan la..pembaris kayu keliling pinggang macam pedang..yg manik kayu bergantung di bahu tu ala2 shield kot..hehe

Semoga dgn kreativiti yang ada pada Fakhrul, dia akan berjaya satu ms nati..jd arkitek ke..pereka game PS ke..hee..insyaAllah..

Sunday, August 29, 2010

Anakku..Luqman

Assalamualaikum

Lama tuan brilliant aulad membisu..mungkin xde modal nak tulis ape..nak tulis hasil2 kerja, sy hanya tiru aje hiasan2 yg guru2 lain sebarkan..nak letak lembaran kerja, bukanlah begitu rajin juga sy nak cipta sendiri..hehe..

Akhirnya..ting!dapat satu idea..disaat2 akhir tahun ni..cikgu Ain nak crite pasal anak2..psl brilliant aulad yg mcm2 perangai..boleh,kan?
Lucky No.1........Luqman
No.1 Hensem, No.1 suka kacau org, No.1 suka lukis gamba ikan@haiwan air, klu pasang crite Happy Feet, brp byk kali pun die tak boring..
Tapi klu kena marah ngan cikgu atau kak tini..paling no.1 berasa hati sampai merajuk tak nak makan..sempat cikgu amek gamba..ni bile luqman dah besar, terbaca entri ni, jgn marah cikgu yee..sayang luqman n sume anak2 cikgu..


merajuk xmo makan..puas cikgu pujuk..
tarikh pd gambar tuh slh ye..bukan tarikh sebenar,cikgu xpdi ejas camera kak tini


Wednesday, August 18, 2010

Mesyuarat Pemilihan Murid Prasekolah 2011


Assalamualaikum

Tarikh/Hari : 18/8/2010
Masa: 1.30 ptg
Tempat : Bilik Gerakan SkJ 08

Alhamdulillah..selesai juga mesyurat pemilihan bakal2 penghuni Brilliant Aulad iaitu bakal anak kedua saya..hehe..

Nervous gak td ms br2 nak g meeting sbb xbese, xtahu, xpdi..naseb bek ade GB, GPK1, GPK Hem, GPK kOKU,cikgu2 dan wakil komuniti yang membantu..Thanx a loads!

Segala pemilihan adalah keputusan muktamad sebulat suara ahli mesyuarat..diharap semua menerima keputusan mesyuarat seadanya..

Cikgu Ain n Kak Tini konon2 sibuk sgt smpi xsmpt amek gamba mesyuarat..hehe

Semoga Cikgu Ain dpt membentuk brilliant aulad dengan lebih baik bagi tahun kedua akan datang..insyaAllah..

Saturday, July 31, 2010

Finger Puppets..


Yeehaa..berjaya wat felt finger puppets!Introducing.....Mr Rooster Senior & the son; Mr Rooster Junior!!

Monday, July 19, 2010

Beautifull Fonts

Salam..

Kadang-kadang bosan dgn font dlm laptop yang ade untuk kegunaan kelas..jadi sambil2 mencari di internet jumpe website yg boleh kita download fonts yang comel2..

Jom tengok..sy dah download byk antaranya : zachary, 4th july, sabrina, toy train, mcm2 lagi yang menarik sampai rambang mata..

Klik di sini untuk mendapatkan font-font menarik!

*Kak Nor bertanyakan cara2 download font, so here r d steps :

  1. Klik di sini
  2. Anda akan jumpe pelbagai pilihan tulisan, kalau nak tgk lagi click pada button next
  3. Contoh, anda memilih font 'Two Turtle Doves'. halakan cursor pada bawah tulisan tu dan click pada button download.save dan tunggu hingga selesai download..
  4. Pada winzip file yang kita save tu, right click, kemudian pilih 'extract here'..kemudian akan keluar ikon 'T' dengan nama font yang kita save tadi.
  5. Copy 'T' tu (sy pun xtaw nak namakan die ape), kemudian pergi ke control panel dlm komputer kite, bahagian fonts..paste kan 'T' yang kita dah copy tadi..
  6. Font siap utk digunakan..slmt mencuba!

Saturday, July 3, 2010

Birthday Bash!!

Mei and June birthday bash!we had 3 cakes in the house!!yummy..



Happy Birthday to brilliant aulad:
  1. Luqman
  2. Allysa
  3. Izzani
  4. Fakhrul
  5. Noh
  6. Farhan Harith
  7. Syukri
giving d the goodies

Tuesday, June 29, 2010

Hari Keluarga Kelab Guru dan Kakitangan SK Jengka 8


Date: 26th - 27th June 2010 (Saturday&Sunday)
Venue : Black Stone Resort, Kuantan

Activities :1. 9 cars convoyed from Bandar Pusat Jengka to Kuantan.
2. Lunch/Picnic at Pantai Sepat Kuantan. Each family brought lunch and we ate together..

3. Check-in at Black Stone Resort..this resort is new n recommended for family vacation.okla..not bad..4.Sukaneka!!
(pictures?too busy playing games n forgot to capture some pics..haha)

sunset at black stone..cantek x gambar sy amek sendri?hee..

5. Dinner at Nara Restaurant.




6. Jom Heboh session..

7. The next day, the kids didn't even miss the chance to swim at the swimming pool..


8. Back to jengka..

Monday, June 28, 2010

Jom jenguk-jenguk

Assalamualaikum..

Saje brilliant aulad ingin promosikan laman web Adik Bijak untuk semua..bolehla membeli buku2 untuk anak2 mahupun diri sendiri atau hadiah untuk kawan-kawan..kebetulan sy mencari buku dan seseorang memperkenalkan laman ini..klik sahaja pada logo di bawah untuk mengunjungi web Adik Bijak, k!



Jadikan Membaca Budaya Kita

Mulakan Mengasuh Anak-anak membaca sejak kecil!