Sunday, November 1, 2009

Doktor Gigi 1

Assalamualaikum..

Apa khabar semua..?lama xberjumpa kan?kali ini pemilik brilliant aulad kembali..sudah lebih seminggu rasenya xupdate berbanding mata hari, blog catatan kehidupan saya..hehe..kepada kak liza, kak ynty, dan cikgu2 lain yang setia menyinggah di brilliant aulad, sy ucapkan terima kasih daun keladi, free2 datanglah lagi..hehe..

Kali ni saya nak ajak membuat Ubat Gigi..saya xpernah buat pon sebenarnye..MyEm0.Comtp sy dapat idea ni daripada sebuah buku yang sentiasa menjadi rujukan sy..buku dr oversea, sepertimana idea bagi tukang kebun..owh, byk pasal pekerjaan,kan..sbb skang pemilik brilliant aulad sdg baru2 nak berkecimpung dlm penulisan buku..sdg mencuba membuat buku aktiviti utk prasekolah bg tema pekerjaan..ini pun atas sokongan drpd puan surayah. Doakanlah pemilik brilliant aulad dan rakan-rakan berjaya ya!




Aktiviti Doktor Gigi 1: Membuat Ubat Gigi

1. Masukkan 4 sudu serbuk penaik (baking soda), 1 sudu garam, dan 1 sudu air ke dalam beg plastik.

2.Bahan-bahan ini dicampurkan dan digaulkan sehingga sebati.

3. Satu titis perasa seperti peppermint, mint, oren, anggur atau apa shj dimasukkan ke dalam sebatian tadi bagi memberikan bau dan rasa yang menarik.

4. Siap!!Bolehlah dibuat pelbagai rasa, dan rasanya boleh dicampur-campur..

*InsyaAllah pemilik brilliant aulad akan cuba buat dlm masa terdekat, nati sy bgtahu jadi atau tidak ya!MyEm0.Com

*Nantikan aktiviti Doktor Gigi 2, 3 dan 4 dalam entry seterusnya k!

4 comments:

ujiE bakery said...

wah2..dh jd penulis ye.hmm,bagus2.nanti kalo kering2 idea leh tye ain:)
kalo nak join leh ker?

ainko said...

hai kak ujie..lamenye xdgr kabar berite..sehat x?hmm..yg buku duk tgh wat ni skang dlm dh full org yg join rsnye..sbb dh dlm proses anta draf kat publisher.try kak uji risik kat shiqah..

praskt said...

Boleh tahan lama ke ubat gigi ni..? he he..

ainko said...

praskt:hehe..untuk kegunaan lame mungkin tidakk..hehe