Tuesday, February 10, 2009

Aktiviti Pra-Tulis Kanak-kanak



Assalamualaikum..salam sejahtera..sy terfikir bagaimana sy mahu memulakan aktiviti menulis utk kanak-kanak yg tidak pernah menulis di awal2 kemasukan di prasekolah..jadi sy mencari beberapa aktiviti pra-tulis utk kanak-kanak ini..sebelum mula menulis secara serius,mereka perlulah menguasai kemahiran motor halus..berikut adalah beberapa aktiviti yg bersesuaian:

1. Ketika muzik dimainkan di prasekolah, berikan kanak-kanak 'ribbon stick' atau ape2 shj yg ade stick yg selamat utk mereka gerakkan ke atas,ke bawah, ke kiri, ke kanan dan serata tempat.

2. Beri peluang kanak-kanak menggunakan krayon,minta mereka mewarna secara berdiri atau meniarap. Sediakanlah ruang utk kanak-kanak mewarna spt papan easel,atau lebih mudah tampalkan shj kertas mahjong di dinding. Ini mampu melatih mereka menggenggam tangan dan memastikan kedudukan pergelangan tangan mereka betul ketika menulis.

3. Berikan krayon kpd mereka,sesekali berikan juga krayon patah-patah/pendek supaya mereka belajar pegang dgn betul,bukanlah pegang scr genggam seperti penumbuk.

4. Ketika aktiviti mewarna, ajar mereka menconteng dulu,buat bulat2,segi2,bentuk awan,cengkerang siput dsbginya.

5. Ketika bermain doh,minta kanak-kanak potong doh menggunakan pisau plastik secara melintang,menegak dan membulat.

*Ini adalah antara aktiviti awal bg perkembangan motor halus mereka. Seterusnya, aktiviti menulis menggunakan pensel boleh mula diajar bermula dgn bentuk2 geometri.
Sumber : http://www.sensory-processing-disorder.com/pre-writing-activities-for-preschool-children.html

10 comments:

shyna said...

testing 1 2 3...
tahniah2...semoga menjadi guru prasekolah yg berjaya..=)

ain said...

thanx

Dzulhakim Baharom said...

wah, dah boleh komen.
buat macam mana?
makin hebat sekarang. huhu

Dzulhakim Baharom said...

blog yg bagus.
keep it up!

ain said...

hee..tuka template tros bleh komen.thanx..klu ade idea n cdgn lg..gtaw ye..

muszt said...

pra tulis ni seeloknya dimulakan dengan menguatkan anggota tulis seperti tangan dan kaki...contohnya dengan main doh, main pasir, dan memegang kayu...selain itu dia dapat meningkatkan kawalan motor halus murid supaya senang cikgu membantu murid untuk membentuk huruf..hehe..well done anne...

Dzulhakim Baharom said...

lepas ni boleh bukak tadika pulak.

Tadika Brilliant Aulad =D

ain said...

mus: thanx mus..it's that an addition ideas?psl main kayu n doh dh tercatat,kan?cume xnk tulis psl pasir..coz i'm allergic with sand..kulitku jd gatal2 keh3..well,thanx for d addition..
akem: tula,b4 this ingat nak wat Ain Montessori..tgk2 brilliant aulad ini mcm bes aje namenye..thanx akem!

Dzulhakim Baharom said...

credit to me
=D

ain said...

okeh akem..kredit 2u..nati i dah bukak brilliant aulad tuh i tulis sket name u kat website tadika i..heehee